Kako se održavaju orhideje
25 јан 2012

Kako se održavaju orhideje

Orhideje se svuda u svetu pa i kod nas smatraju najvećom porodicom biljaka. Nega ovih biljaka je teška i zahtevna i u mnogome zavisi i od varijeteta (kultivara) koji se gaji. Najpoznatije su Phalaenopsis koji zahtevaju svetlo stanište, ali ne na direktnom suncu. Potrebno je vršiti zalivanje na svakih 7 – 14 dana u zavisnosti od potreba.

Orhideja

Orhideja

Prihranjivanje se vrši u letnjem periodu nakon svakog drugog zalivanja, a u zimskom periodu kada nije oblačno vreme. Zemlju iz saksije bilo bi potrbno menjati na svake dve do tri godine. Ova vrsta orhideja spada u vrste koje se lako održavaju, jer nekada mogu da prežive prekomerno zalivanje i prihranjivanje. Period cvetanja kod ove vrste je bez zimske pauze tj. peroda mirovanja koji imaju ostale vrste. Phalaenopsis cveta, a dužina trajanja cveta je i do tri meseca. Što se tiče saksije u kojoj se gaje orhideje mogu da budu u najobičnije plastične saksije, kao i ako ste u mogućnosti da obezbedite specijalnu saksiju za orhideju. Ona se sastoji iz rezervoara za vodu (podloška), fitilj (otvor na dnu saksije), otvor za koren (koji se nalazi na zidovima saksije u vidu krugova) i saksije. Iz rezervoara na dnu saksije dolazi do vodenog isparavanja i tako dopire do vazdušnog korena biljke, dok vlaga preko (fitilja) stiže do korena. Prostor koji se nalazi između vode i saksije sprečava da koren bude potopljen u vodi.

Orhideja u vreme cvetanja

Orhideja u vreme cvetanja

Plasticne saksije

Plasticne saksije

Specijalna saksija za orhideje

Specijalna saksija za orhideje

3 Responses to Kako se održavaju orhideje

  1. zainteresovan sam za plasticne saksije pa me interesuju dimenzije i cene pozdrav Petar

    • Poštovani Petre, mi nemamo prodaju.

    • Čestitke od srca draga! Svi mi ovdje smo s razlogom, zbog prarkesnih postova kojima nas inspiriraš, raduješ i uljepšavaš dan. Želim ti da još više ljudi to prepozna i da ih ugostiš na svom blogu (ja sam ovdje već kao doma! :) ) Fotografije su prekrasne i pozivaju proljeće da se konačno oglasi, ali znaš što? Moram priznati da mi te malo teško zamisliti uz kaktuse, iako je i moja teta strastvena kolekcionarka istih! Da nisi spomenula rekla bih da su to ruže, tulipani Svakako nešto bez bodlji. :) ) Pusa velika! Boc boc! :) )

Ostavite komentar

Security Code: