Kalendar radova u februaru mesecuKalendar radova u februaru mesecu

 

Biljke koje cvetaju u februaru:

  • Za biljke koje se nalaze u kući: azaleja, sobne begonije, kamelija, cinerarija, kolumneja, hipejastrum.
Azaleja

Azaleja

Kolumneja

Kolumneja

Hipejastrum

Hipejastrum

  • Biljke koje se nalaze u bašti: bergenija, krasuljak, šafran, kukurek, visibaba, primula, lonicera, narcis.
Narcis

Narcis

Safran

Safran

Visibaba

Visibaba

Mesec februar je u većini predela jako varljiv što se tiče mešavine toplih prolećnih i hladnih zimskih dana. Ove zime su bile prisutne ekstremno niske temperature, ali i uprkos tome krajem meseca su mogući intenzivni radovi u bašti. Početak radova zavisi od geografskog položaja i ekspozicije. U nižim predelima sa radovima može da se krene sredinom meseca, dok u planinskim predelima aktivnosti koje je potrebno vršiti u februaru ostavljaju se za mart.

Važno je u februaru voditi borbu sa štetočinama koje su prezimile na biljkama tj. na granama drveća. Suzbijanje se vši zimskih prskanjem. Postavljaju se lepljivi prstenovi na granama voćaka, na koje se hvataju prezimele štetočine. Ako vam se javi poleganje ponika rasada, potrebno je zasušiti leju i tretirati je fungicidom kao što je topsin M i ridomil.

Prskanje fungicidom

Prskanje fungicidom

Zimski radovi

Zimski radovi

Mogu se još vršiti i rezidbe kasno cvetajućeg žbunja i jagodičastog voća. Vrši se setva graška i spanaća koji će da stigne na proleće. Potrebno je još i izvršiti čišćenje i obrađivanje leja u povrtnjaku. Sada je pravo vreme da posadite seme nekih vrsta koje će da vam iznikne u toplim lejama ili plastenicima koje se kasnije u proleće koriste za sadnju na otvorenom.

Rezanje jagodicastog voca

Rezanje jagodicastog voca

Jagodicasto voce

Jagodicasto voce

Sadnja spanaca

Sadnja spanaca

0
  Slične teme