Odabir saksija za gajenje biljakaOdabir saksija za gajenje biljaka

Pre same kupovine saksije ili posude, treba razmisliti o njihovim različitim oblicima, veličinama i materijalima, pošto su one veoma važne za pravilan rast bilja i vizuelni utisak. Preporuka jeste da treba izbegavati mnogo malih saksija na jednom mestu, naročito ne raznih stilova i boja, pošto u tom slučaju prostor deluje prenatrpano. Raznovrsnost možete da postignete odabirom jedne boje koja će da definiše prostor. Oratite pažnju na oblik i strukturu biljaka i izaberite posude koje odgovaraju njihovim specifičnim karakteristikama. Izaberite posude koje se slažu s mestom i okolinom, odaberite teksture i boje koje idu uz boju zidova i stolarije.

Lepe saksije

Lepe saksije

Oblici saksija mogu da budu razni, a najčešće su to okrugla ili četvrtasta, niska ili visoka, s pravim ili kosim stranicama. Izbegavati gajenje u vazama i ćupovima koji izgledaju lepo, ali imaju uske vratove, zbog čega je teško izvaditi biljke bez oštećenja. Može da se desi da izraste biljka sa dosta korenja, a veoma malo lišća. Ako volite saksije u obliku zvona, cilindrični oblik je najbolji, jer one koje se naglao sužavaju možda neće obezbediti korenu dosta mesta.

Plasticne saksije

Plasticne saksije

Vrsta materijala od kojeg je saksija napravljena takođe dosta utiče na sam izgled. Saksije od terakote su dosta popularne među baštovanima zbog svoje praktičnosti, cene i lepog izgleda. Podjednako su još  zastupljene i saksije od krečnjaka, betona kao i plastike. Na vama je mogućnost da eksperimentišete sa neobičnim posudama, kao što su stara sita, korpe od pruća. Ako saksija koju ste kupili na dnu nema rupe vi ih obavezno izbušite.

Gajenje u plasticnim saksijama

Gajenje u plasticnim saksijama

0